Vitlöken


Det är skillnad på Vitlök och Vitlök

Färsk – eller torkad?


För de flesta svenskar är kontakten med vitlök det utbud som finns i våra affärer, där merparten är importerad vara från Kina – världens ledande vitlöksexportör. Detta är torkad vitlök.

Många svenska konsumenter har de vackra flätorna med vitlök i tankarna när de väljer sin krydda till maten – eller som sin medicin. Dessa vitlökar är också torkade och håller formen i närmare ett år om de produceras enligt den ekologiska principen utan besprutningsmedel under tillväxten.

Torkad svenskodlad vitlök kan man få tag på från månadsskiftet juli-augusti. Eftersom vitlöken skördas i början av juli månad, skall den ligga på tork i minst ett par veckor i sol och värme – om inte det svenska vädrets makter i form av regn och fukt sätter käppar i hjulet. Då måste vitlöken få hjälp att torka med fläktar under tak…

Men det finns färsk vitlök också. I Skåne kan man få denna tidiga primör redan i april månad. Färsk räknas den sedan som fram till vitlöken ligger for torkning i juli månad.

Så fort den gamla klyftan bildat en ny vitlök i jorden kan den skördas som primör. Först ser den ut som en späd purjolök, med vitlökssmak. I rask takt växer den sedan till sig för att vara helt färdigutvecklad med klyftor i början av juli.

Det är en verklig smaksensation att redan i april månad kunna hacka ner hela den svenskodlade primören – inklusive den gröna stjälken – som krydda till den mat som tillagas.

Läs mer om hur det går till här: