Om oss på
Snårestad Vitlök


Om oss


Snårestad Vitlök drivs vid en liten lantgård strax utanför byn Snårestad, cirka en mil väster om Ystad i Skåne län. Det här är hjärtat av Västerlen, söder om Ensligheten och Marsvinsholms Slott.

All odling sker på friland. Jordbruket bedrivs helt enligt den ekologiska modellen, utan någon som helst användning av kemiska bekämpningsmedel mot ogräs, skadeinsekter, mögel eller dylikt. Någon certifiering för ekologisk odling har vi dock inte.Allt arbete sker manuellt, i huvudsak utfört av en ung gamling som ofta ses iförd stråhatt ila omkring i grödorna. Arbetsredskap som handharv, hacka, spade och räfsa är ofta förekommande. Viss assistans har han dock av en betydligt yngre, modern traktor från början av 1960-talet, en Volvo ”Buster”.

Vitlöken är den dominerande grödan, vilket säljes som Färsk eller Torkad. Försäljningsperioden är April – December. I huvudsak är det en av drygt 300 vitlökssorter som odlas i Snårestad; Thermidrome, en fransk sort som tydligt trivs i den skånska myllan.

Men det odlas mycket annat också, om än i mindre omfattning: potatis, gul- och röd lök, bönor, ärtor, squash, pepparrot bland annat.

Allt säljes i säsong, dels från gården (dit man måste ringa först innan man kommer) eller under juli månad på Stortorget i Ystad, onsdag – lördag kl 09-14 (om det inte regnar…)