Odlingen


Odling


All vår odling sker på friland, det vill säga ute på åkern – den skånska myllan. Lerjord med inslag av mycket sten gör det manuella arbetet rätt tungt.

Odlingssäsongen startar i oktober månad, då vitlöksklyftorna sätts i jorden i långa rader på åkern. Redan i januari börjar de gröna stängerna titta upp ur jorden – oavsett om det är snö eller ej. Då och framåt vår och sommar gäller det att hålla alla rader fria från ogräs, vilket sker för hand med handharv och hacka. Ogräs ”stjäl” mycket energi ur jorden, vilket gör att vitlöken inte växer till sig som den skall annars.

Under april månad uppvisar så den späda vitlöken en imponerande storlek, smak och styrka. Vi börjar därför redan då skörda och sälja dessa som primörer. Samtidigt har arbetet med övriga grönsaker och rotfrukter inletts. Åkern harvas, rader dras för frö- och löksättning. I takt med vårens ankomst börjar växtligheten tillta, ogräsbekämpningen fortsätter och den gamla ynglingen hålls sysselsatt.

All ogräsbekämpning sker manuellt. Ingen som helst bekämpning med kemiska medel förekommer. Ej heller förekommer konstgödsel i verksamheten.

Bevattning sker för hand, med vatten från egen gårdsbrunn som pumpas upp i stora dunkar f v b till vattenkanna och plantor. Dock sker ej någon bevattning av vitlök och potatis. Den sköter naturen om.





Här odlas:

  • Vitlök (1 sort)
  • Lök (gul & röd)
  • Bönor & Ärtor (4 sorter)
  • Potatis (2 sorter)
  • Squash (2 sorter)
  • Pumpor (Dekoration)
  • Morötter
  • Rabarber
  • Rödbetor
  • Polkabetor
  • Palsternackor


Här tillverkas:

  • Lådor
  • Tråg
  • Skärbrädor